“Ţinutul Buzăului” dat exemplu de bună practică la nivel de geoparcuri
- Detalii
- Categorie: Tu l-ai ales
- Publicat: Joi, 08 August 2024 08:23
- Scris de admin
- Accesări: 64
În luna aprilie 2022, Ținutul Buzăului, areal geografic aflat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale Berca, Beceni, Bozioru, Brăești, Cănești, Chiliile, Colți, Cozieni, Lopătari, Mânzălești, Odăile, Pârscov, Pănătău, Sărulești, Scorțoasa, Vintilă-Vodă, Valea Salciei, a primit oficial titlul de Geoparc Internațional UNESCO. Conform scrisorii de desemnare a statutului de Geoparc UNESCO, următoarea vizită de revalidare a teritoriului Geoparcului Internațional UNESCO este programată pentru anul 2025. Astfel, conform regulamentului Geoparcurilor UNESCO se intenționează inițierea oficială a procedurii de revalidare prin intermediul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. În acest sens, este necesară transmiterea un acord care confirmă susținerea iniițierii procedurii de revalidare pentru Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului pentru următoarea perioadă de 4 ani (2025-2029). În perioada post-acreditare 2022-2024, au fost realizate pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Ținutul Buzăului o serie de activități de dezvoltare durabilă, conservare a patrimoniului natural și cultural, de promovare, educaționale și de implementare a recomandărilor misiunii de evaluare, împreună cu partenerii Universitatea din București și Asociația „Ținutul Buzăului”, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, stakeholderi locali și naționali.
Statutul de Geoparc UNESCO, potrivit conducerii Consiliului Judeţean a adus vizibilitate Ţinutului Buzăului, turişti şi fonduri din implementarea unor proiecte europene.
Geoparcul „Ținutul Buzăului” a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022, fiind un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanță mondială. Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.
Geoparcul este situat în Regiunea de dezvoltare Sud-Est, în partea de nord a județului Buzău. Teritoriul propus se află în zona de curbură a Carpaților Orientali, la intersecția drumurilor istorice ce leagă Muntenia, Transilvania și Moldova. Cuprinde următoarele 18 comune: Beceni, Berca, Bozioru, Bisoca, Brăeşti, Chiliile, Cănești, Colți, Cozieni, Lopătari, Mânzălești, Odăile, Pârscov, Pănătău, Scorţoasa, Săruleşti, Valea Salciei, Vintilă Vodă, totalizând o suprafaţă de 109826 ha și o populație de 52.500 locuitori.
Geoparcul „Ținutul Buzăului” este cunoscut pentru atracțiile sale naturale: Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari (comuna Berca) și Pâclele Mici (comuna Scorțoasa), Valea Slănicului cu Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzălești, Focul viu de la Lopătari, Trovanții de la Ulmet, Padurea Lacurile Bisoca cât și pentru cele antropice: Așezările rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului (comuna Bisoca) și Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colți, Casa Memorială Vasile Voiculescu de la Pârscov.